Totaal verbod zwaar verkeer A7 Purmerend na negeren gewichtsmaatregel

Gepubliceerd op 06-05-2024 08:30

Vanaf maandagochtend 29 april 2024 geldt op de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend een algeheel verbod voor vrachtwagens en bussen. Het verbod is noodzakelijk om de constructieve veiligheid van de brug en de veiligheid van het personeel dat de brug versterkt te waarborgen.

Tijdens een inspectie in oktober 2022 bleek dat de steunpunten van de Korporaal van de mariniers Jeroen Houwelingbrug niet meer voldoen aan de eisen voor gebruik door zwaar verkeer. Vrachtwagens zwaarder dan 30 ton moeten sindsdien omrijden. Dura Vermeer herstelt in opdracht van Rijkwaterstaat de constructieve draagkracht van de brug door hem met extra wapening te versterken. Sinds de aanvang van het herstelwerk, begin april, geldt een aangescherpte gewichtsbeperking van 25 ton.

Onvoldoende effect handhaving

Direct in de eerste week van de werkzaamheden bleek dat vrachtvervoerders deze beperking onvoldoende gedisciplineerd naleefden. Dat is nauwgezet meetbaar, want voorafgaand aan de werkzaamheden zijn sensoren geplaatst die meten hoe zwaar het verkeer is dat over de brug rijdt. Ondanks de gewichtsbeperking rijden er nog steeds dagelijks honderden veel te zware voertuigen over de brug, met forse uitschieters tot wel boven de 40 ton. De strengere handhaving door de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) én de oproepen van onder meer TLN en Rijkswaterstaat in de afgelopen weken hebben daarbij niet geholpen. De overschrijding van de gewichtsbeperking is gevaarlijk en maakt het onmogelijk om de werkzaamheden veilig uit te voeren.

50.000 gaten

Om de brug te versterken boort de aannemer 50.000 gaten, die daarna opgevuld worden met 15 km aan wapeningsstaal. Het boren van deze gaten maakt dat de constructieve veiligheid van de brug tijdelijk nog verder omlaag gaat. Het is absoluut noodzakelijk dat de gewichtsbeperking dan echt niet meer wordt overschreden.

Daarom is er geen andere mogelijkheid dan de brug volledig af te sluiten voor alle vrachtwagens en bussen. Er was al aangekondigd dat dat de enig overblijvende optie zou zijn wanneer de beperkende maatregel nog langer stelselmatig genegeerd zou worden. Zover is het nu dus inderdaad gekomen. Door cameratoezicht is er dan een 100% controle op naleving mogelijk. Alleen op die manier kan de veiligheid van de brug en de werkers worden gewaarborgd.

Omleidingen zwaar verkeer A7

Borden langs de kant wijzen de weggebruikers op de nieuwe verkeerssituatie. Vanaf het noorden geldt voor vrachtverkeer bij de aansluiting 6 Purmerend-Noord een omleiding via de N244 en N246 richting de A8. Vanaf het zuiden wordt vrachtverkeer bij knooppunt Zaandam omgeleid via de A8, N246 en N244 richting aansluiting 6 Purmerend-Noord.

Het openbaar vervoer heeft geen last van deze maatregel, omdat ov-bussen al geen gebruik maken van de brug.

Bron: www.otar.nl 

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!